روش الكترون ميكروپروپ

آزمايشگاه الكترون ميكروپروپ براي انجام آزمايشات شيميايي غيرمخرب مواد جامد، كاوشگر الكتروني مدل JEOL 8900 مي‌باشد. توسط اين دستگاه بمباران الكتروني سطح نمونه با انرژي بالا انجام شده و سپس شبيه‌سازي از انتشار اشعه ايكس به منظور تعيين خصوصيات عنصري انجام مي‌گردد. ميكروپروپ قابليت اندازه‌گيري كمي فراواني تمام عناصر از بريليوم تا اورانيوم با استفاده از 5 طول‌موج تفرقي اسپكترومتر و يك متفرق‌كننده انرژي براي انجام آناليزهاي سريع را دارد. آناليزهاي نقطه‌اي با مقياس ميكروني بخوبي نگاشت‌هاي عنصري كوچك‌مقياس و بزرگ‌مقياس انجام مي‌شود.
ميكروپروپ الكتروني(EMPA) يك روش آناليز بوده كه به منظور شناخت تركيب و ساختار ناحيه كوچكي از نمونه استفاده مي‌شود. EMPA يكي از چندين روش پرتوافكني است. بويژه اينكه اين روش يك روش منحصربفرد نيست، در EMPA بمباران نمونه بوسيله پرتوهاي الكتروني شتابداده شده، انجام مي‌شود. پرتوهاي الكتروني بر روي سطحي از نمونه با بكارگيري لنزهاي الكترومغناطيسي متمركز شده و الكترونهاي انرژي‌دار ويژگيهاي اشعه ايكس در داخل حجم كوچكي(معمولاَ بين يك تا 9 ميكرون مكعب) از نمونه را نمايش مي‌دهند. خصوصيات اشعه ايكس در طول‌موجهاي خاص آشكار شده و شدتهاي مربوطه اندازه‌گيري مي‌شود تا تمركزهاي مختلف عناصر تعيين گردد.تمام عناصر(بجز هيدروژن، هليوم و ليتيوم) آشكارسازي مي‌شود بدليل اينكه هر يك از عناصر به ميزان معيني اشعه ايكس را انتشار مي‌دهند. اين روش آزمايشگاهي داراي وضوح فضايي و حساسيت بالا بوده و جهت انجام آن در بيشتر موارد به زماني در حدود يك يا دو دقيقه نياز است. علاوه براين الكترون ميكروپروپ مي‌تواند شبيه ميكروسكوپ الكتروني (SEM) عمل كرده و تصاويري با بزرگنمايي بالا از يك نمونه تهيه نمايد.

كاربرد : سنگ‌شناسي، شناخت مواد و تركيبات عنصري و نحوه آرايش آنها

مزايا :
   - دقت بسيار بالا(نزديك به 1± درصد)
   - وضوح تصويري بالا
   - مدت زمان آناليز كم(در حد چند دقيقه)
   - حد حساسيت بسيار بالا(بين 30 تا 300 ذره در ميليون(ppm))
   - روش‌هاي تصحيح زمينه آسان
   - حالات تركيبي دوبعدي و سه بعدي
   - متعلقات چاپ و پرينت تصاوير
معايب
       - حجيم‌بودن و پيچيدگي دستگاهي
   - آماده‌سازي نمونه‌ها زمانبر و مشكل
   - كاليبراسيون پيچيده

1- ميکروب پروب نشري مته دار
این مدل پیشنهادی دارای بالاترین قدرت تفکیک سه بعدی در میکروپروب هاست . این مدل با عدسی محدبی که دارای انحراف پایین می باشد کار می کند .
این طیف سنج از یک نیم کره تجزیه ای الکتروستاتیکی تشکیل شده است ( HAS ) که با دتکتورهای با شیارهای فراوان در صدد بهینه کردن دستگاه برآمده است . که این دتکتورها از قدرت تفکیک بسیار بالایی برخوردارند بدون اینکه حساسیت خود را از دست بدهند .
مدل JAMP 9500 F دارای نمایشگری است که از وضوح بالایی برخوردار بوده و این امکان را برای ما ایجاد می کند که نمایشی از تجزیه نیمرخی که از مته در ژرفای یک مقطع گرفته شده است را برای ما روی صفحه قلم زنی نماید .


 
2- يکروپروب پويشي مته دار مدل JAMP 7810
مدل JAMP 7810 یک میکروپروب پویشی مته داری است که در آن از یک تفنگ الکترونی LaB6 استفاده می شود . این دستگاه به یک لنز شیئی انحراف پایین با فواصل لنزی کم به منظور بهینه کردن توزیع میدان مغناطیسی و سیستم لنزهای محدب دو مرحله مجهز شده است و به ما اجازه می دهد که ( SEI ) بهتر جستجو کنیم .
نمایش ثانویه الکترون ( Secondary electron imaging )
SEI در صفحه مانیتوری به ما امکان دیدن تصویری را در ابعاد کوچکتر با همان بزرگ نمایی میکروسکوپی می دهد .
انرژی الکترونی تجزیه گر JAMP 7810 یک طراحی بهینه برای این میکروپروب محسوب می شود . با قدرت تفکیک بالا که برای نمونه هایی تا اندازه 1 μ m را تجزیه می کند.
 

منبع: پایگاه ملی داده های علوم زمین

اين پايگاه در ستاد ساماندهي پايگاه‌هاي اينترنتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ثبت شده است و همه حقوق مادی و معنوی آن برای پایگاه تخصصی سنگ‌شناسی ایران است. هرگونه استفاده و نشر مطالب اين پايگاه تنها باید با ذکر منبع باشد.    Copyright © 2008-2023.‎ All rights reserved.‎  Designed by www.sabasa.ir